Eksamensangst ? Lampefeber ? Mobning ? Arbejdsbetinget stress ? Dårlig søvn ? konstant bekymret ?
I undersøgelse fra PsykiatriFonden siges det at 21 % af befolkningen seriøst overvejer at skifte job og/eller søge professionel hjælp. Oplevelsen af at have det mere eller mindre psykisk dårligt er stigende og danskerne har reelt ondt i psyken. For nogle (3-4) år siden talte man om 35.000 daglige stressrelaterede sygemeldinger.
Psykologisk bistand kan i høj grad være en hjælp for den enkelte – men forudsat at det indebærer en forståelse af, hvorfor en uønsket tilstand forekommer. F.eks. er det helt afgørende at forstå, at oplevet stress ofte er kroppens sunde modsvar til en usund ydre situation. Tempoet, klimaet og usikkerheden på arbejdsmarkedet koblet med usikre økonomiske tider betinger jo i sig selv en eller anden form for stress. Alternativt kunne man jo være galvaniseret og immun. De arbejdsmæssige og samfundsbetingede påvirkninger gør ondt på enhver, der har blot en smule sensitivitet.
Så spørgsmålet er nok ikke om man har stress – men hvordan den tackles. Og her er det gyldne råd, at man ikke må gå med det selv og vende det indad, som var det en personlig defekt. Tal med kollegaer og ægtefæller og se om der ikke er en masse fælles læring i det. Psykologhjælp bør være en inspiration til det.
På samme måde som når fondens undersøgelse taler om at 20% har problemer med selvværd – vend det ikke indad. Der er altid en ydre forklaring, der også skal med!